15 January, 2015

Book Creator'i tehnilised nipid

Book Creator on rakendus, mille abil saab väga lihtsalt luua raamatuid. Selles postituses selgitan mõningaid vähem kasutatud võimalusi, mis annavad aga palju juurde.

Kuidas teksti sisse veebilinke lisada

Raamatusse on võimalus lisada veebilinke, mis iBooksis avanevad. Lingid oma originaalkujul ei jäta kena muljet (http://et.wikipedia.org/wiki/Rebane), seetõttu on soovitatav need teksti sisse peita. 
  1. Kopeeri internetibrauseris (Safari) aadress, mida soovid kasutada (vajuta aadressiribale, et aadress märgistada, seejärel vajuta uuesti ja vali Copy).
  2. Ava Book Creator rakenduses raamat, kuhu soovid kirjutada.
  3. Vali ülevalt menüüst + ning Add Text ja kirjuta soovitud tekst.
  4. Hoia sõrme sõna peal, mille taha soovid lingi peita. Kui soovid lingi lisada mitme sõna taha, siis märgista ära kõik soovitud sõnad.
  5. Vali Select ning Link.
  6. Vajuta tekkinud aknas esimesele reale ning vali Paste. 
  7. Vajuta Done.
Seda, kas lingid töötavad, sa Book Creatoris kontrollida ei saa. Selle jaoks pead raamatu avama iBooks'is.

Kuidas pildi sisse veebilinki lisada

Book Creatoris on võimalus pilt siduda veebiaadressiga, nii et iBooksis pildi peale vajutades viib see lugeja soovitud veebilehele. 
  1. Kopeeri internetibrauseris (Safari) aadress, mida soovid kasutada (vajuta aadressiribale, et aadress märgistada, seejärel vajuta uuesti ja vali Copy).
  2. Ava Book Creator rakenduses raamat, kuhu soovid pilti lisada.
  3. Vali ülevalt menüüst + ning Photos ja lisa raamatusse soovitud pilt.
  4. Kontrolli, et pilt oleks valitud (sinised jooned pildi ümber) ja vajuta ülevalt menüüst i.
  5. Vajuta Hyperlink kastile, seejärel Paste.
Seda, kas lingid töötavad, sa Book Creatoris kontrollida ei saa. Selle jaoks pead raamatu avama iBooks'is.

Videojuhis tekstile ja pildile veebilingi lisamiseks


Raamatu eksportimine epub formaadis (vaadatav iBooks'is)

iBooks'is olevate raamatute formaat on epub. Book Creatorist saab raamatu saata enda iBooksi raamaturiiulisse kuid saab jagada ka nii, et teised saaksid sinu raamatu enda iBooksi.
  1. Kui oled raamatu valmis saanud, vali ülevalt menüüst My Books.
  2. Vajuta alt menüüst i.
  3. Kirjuta oma raamatu pelkiri ja autor. 
  4. Vali avanenud menüüst iBook display settings ning määra ära, kas soovid, et iBooksis oleks sinu raamatust näha 2 lehekülge kõrvuti (Side by side pages), mis tekitab lehekülgede keeramise efekti. Või soovid, et leheküljed ilmuksid ükshaaval (Single pages).
  5. Kui valisid 2 kõrvuti lehekülge, on sul võimalus jätta sisse Show iBooks border, mis loob lehekülgede keskele varju, jättes sel moel ruumilisema mulje ja on rohkem raamatu sarnane. Kui see välja lülitada, siis pannakse 2 lehte kokku nii, et nende vahekohta ei ole näha. Välja on mõtteks antud funktsioon lülitada näiteks juhul, kui kasutatakse pilte, mis on üle 2 lehekülje, kuid samas on näha ka lehe pinda.
  6. Kui seadistused on tehtud, vajuta väljaeksportimise nuppu (kast, millest läheb nool välja).
  7. Vali Export as ePub.
  8. Vali saatmise viis: AirDrop, Mail või Open in...
  9. Kui valisid Open in ... siis vali rakendus, kuhu soovid selle saata: iBooks, Dropbox, Showbie, Google Drive.
  10. Kui valisid Google Drive, vajuta kinnituseks Upload.
  11. Kui oled raamatu Drivele üles laadinud ja soovid seda jagada, siis otsi see üles (kui tegemist on suurema mahulise raamatuga, siis võtab veidi aega, enne kui see failide nimekirja ilmub). 
  12. Vajuta faili taga oleva i peale.
  13. Vali kas Share või Get link.
  14. Kui valisid Share, siis kirjuta meiliaadressid, kellega jagada soovid. Kui valisid Get link, siis kopeeriti raamatu aadress ning saad selle ise vajalikku kohta kleepida (meili, Stuudiumisse, sõnumisse jne). 
  15. Lingist saad luua ka QR-koodi.
  16. Lingi saaja saab raamatu enda seadmesse alla laadida. Ta saab teha valiku, kas Open in... või Open in iBooks. Viimane on vaja valida siis, kui ramat on mõeldud ainult lugemiseks, mitte täiendamiseks.
  17. Kui soovid, et raamatu saaja saaks ise raamatut edasi täiendada või muuta, siis peab ta tegema valiku Open in... ja sealt valima Book Creator. Seejärel avaneb raamat tema Book Creatoris.

Raamatute kombineerimine

Raamatute kombineerimine annab võimaluse õpilaste koostöös raamat teha. Iga õpilane või rühm teeb valmis enda osa raamatust. Valmis raamatud saadetakse kas õpetajale või õpilasele, kes need üheks kokku paneb. Saatmiseks saab kasutada Air Drop'i, meili või kui töö on tõstetud Google Drivele või Dropboxi, siis sealt saadud veebilinki.
Kuna kombineerida saab ainult ühte tüüpi raamatuid, siis peavad kõik tööd olema tehtud selles variandis (kas Portrait või Square või Landscape). 
  1. Võta Book Creatoris ette raamat või raamatukaas, mis läheb esimeseks (võimalus on võtta ette ka uus tühi raamat ning kaas kujundada hiljem).
  2. Vajuta alt menüüst + ja vali Combine Books.
  3. Vajuta raamatule, mida soovid lisada, seejärel vajuta Copy.
  4. Sel viisil lisa järjest kõik soovitud raamatud.
  5. Ava kombineeritud raamat, vajuta ülevalt menüüst Pages. Kui soovid lehekülgi kustutada või nende järjekorda muuta, siis vajuta Edit. Kustutamiseks vajuta lehekülje peale ning Delete. Järjekorra muutmiseks hoia sõrme lehekülje peale ja liiguta see soovitud kohta. Raamatu kaant ei saa kustutada ega liigutada.
  6. Kui oled valmis, vajuta Done. Vajuta mõnele lehele ning pääsed tagasi raamatusse.

Raamatu eksportimine pdf formaadis

Pdf formaadis tasub raamat välja eksportida juhul, kui seal ei ole aktiivseid linke, video- ega audiofaile. Hiljem saab pdf formaadis raamatu avalda näiteks www.issuu.com lehel, kus sellest on saanud kaunis lehitsetav raamat ning mille kaudu saab raamatu ka blogisse embedida.
  1. Vali Book Creatoris ette raamat, mida soovid pdf kujul.
  2. Vajuta eksportimise nupule.
  3. Vali Export as PDF.
  4. Vali, kas soovid raamatut hiljem vaadata üksikute lehtede kaupa (Single pages) või kõrvuti lehekülgedena (Side by side pages).
  5. Vali saatmise viis: AirDropMail või Open in...
  6. Kui valisid Open in ... siis vali rakendus, kuhu soovid selle saata: Dropbox, Showbie, Google Drive.
  7. Kui valisid Google Drive, vajuta kinnituseks Upload.
  8. Kui oled raamatu Drivele üles laadinud ja soovid seda jagada, siis otsi see üles.
  9. Vajuta faili taga oleva peale.
  10. Vali kas Share või Get link.
  11. Kui valisid Share, siis kirjuta meiliaadressid, kellega jagada soovid. Kui valisid Get link, siis kopeeriti raamatu aadress ning saad selle ise vajalikku kohta kleepida (meili, Stuudiumisse, sõnumisse jne). 
  12. Lingist saad luua ka QR-koodi.
  13. Kui avad Drivele tõstetud faili arvutis, saad selle arvutisse alla laadida.

Raamatu eksportimine videona

Kui su raamatus on audio- ja videofaile ning sa soovid jagada seda inimestega, kellel ei ole võimalust .epub formaati avada, siis selle jaoks on võimalus salvestada raamat videona. Video näitab kõiki raamatu lehekülgi ning mängib automaatselt audio- ja videofaile.
Kui kasutad raamatus videofaile, saad ise valida, milline kaader videost raamatus näha on. Kui oled video raamatusse laadinud, märgista see ära, vali ülevalt menüüst i ning Change Poster Image.
  1. Vali Book Creatoris ette raamat, mida soovid video kujul.
  2. Vajuta eksportimise nupule.
  3. Vali Export as Video.
  4. Vali saatmise viis: AirDropMail, Vimeo, Open in.. (saad salvestada Google Drivele, Dropboxi).
  5. Või salvesta video iPadi (Save Video).
  6. Kui video on salvestatud, saad selle üles laadida YouTube ning embedida blogisse.